Blankenberge  1889

Op donderdag 28 november 1889, zorgde de Nominoé voor commotie op het strand van Blankenberge. De Franse brik (zeilschip) met kapitein Leperion en  vier bemanningsleden vocht zich een weg op de Noordzee, het 210 ton metend schip uit Nantes (F), was uitgevaren in London met een lading bitumen, bestemd voor Swaensea.(Wales)
De wind kwam uit de verkeerde hoek, het enige wat kapitein Leperion kon doen was toegeven aan de wind, en hopen dat hij in diep water kon blijven. De zeilen begaven het één voor één, zodat het schip onbestuurbaar werd en als laatste hoop, verloor men ook nog het anker, het schip belande voor de Belgische kust.    
De kapitein besloot met fakkels noodsignalen te geven, deze werden opgemerkt door de uitkijk in de vuurtoren omstreeks 14.00 uur. de redders werden opgeroepen, zij brachten hun sloep te water. 
 

 

 

 

Het roeien om door de branding te gaan grensde aan het onmogelijke, de sloep kwam dwars in de golven en sloeg om. Dertien man kwamen in het water terecht, twee van hen konden zich aan de romp vast klampen, met nog eens vijf man, twee andere bereikten het strand zwemmend.  
Onderleiding van Victor Laveine snelden toeschouwers ter hulp, onder hen pastoor Calier, men slaagde erin de redders op het strand te brengen, twee van hen waren verdronken, schipper Jozef De Waey en Jozef De Meulenaere, een derde Leonard Van De Pitte stierf op het strand, Désiré De Meulenaere wordt vermist.Een paar weken later stierf nog een vijfde redder  tengevolge van deze redding nl. Lodewijk De Bruyne.
 

 

 

 

Er werd een tweede poging ondernomen, met roeier Frans Wybauw als stuurman, deze poging slaagde met succes, alle vijf de bemanningsleden werden van boord gehaald, de zelfopoffering van deze redders is onbetwist eervol.
 

 

 

 

Hier boven het originele prentje uit 1889.

 

 

 

 

Foto onder, het graf monument op de Stedelijke Begraafplaats te Blankenberge

 

 

 

 

Met dank aan Georges Depoorter, voor de informatie (lid Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst) en aan

Jaak Mahieu uit Blankenberge, voor bovenstaande foto.

© bidprentjesbank