Jan Joseph Buskens   

 

v.l.n.r.  onderwijzers ;  Keulers - Huygens - Bergmans (met pijp) - Buskens - Salden - Seegers  - op de Camp

 

Jan Joseph Buskens, werd geboren op 31- 3-1905 te Neerbeek, Jan Buskens (foto boven) met  zijn collega'svan de St.Jozefschool te Geleen - Lindenheuvel, later was  Jan  Buskens hoofdonderwijzer aan de Antoniusschool te Oud - Geleen.

Jan Buskens was gehuwd  met Maria.C.Th.V.Geurts.

 

De plicht roept !

Jan werd Sergeant bij MC - I - 37 Ri.

 

Schietoefening, helemaal achteraan zittend  Jan Buskens.

 (foto boven en onder) Een door Jan Buskens zelf verstuurde kaart, vanuit de Ernst Casimir kazerne te Roermond, naar zijn familie te Neerbeek-Beek.(1939)  

 

 

Tijdens de inval van de Duitsers op 10 mei 1940, moest sergeant Jan Buskens met nog vijf andere Nederlandse militairen de brug over het Julianakanaal bewaken te Stein-Meers.

Tegen vijf uur in de morgen naderde een groep in Nederlandse uniformen geklede Duitse militairen de brug van uit de richting Stein. 

Sergeant Buskens liep op de militairen af, groette ze en maakte daarbij de opmerking, dat ze geen Nederlandse soldaten waren en dat ze ook geen Nederlandse wapens droegen. 

Toen sergeant Buskens naar het wachtwoord vroeg, dat voor die dag "scheefschieten" heette, kregen de Duitsers argwaan en trokken hun wapens.

Sergeant Buskens moest zich op hun bevel omdraaien en werd enkele malen in de rug geschoten, zwaar gewond werd hij naar het ziekenhuis te Sittard  overgebracht, waar hij op 27 juni 1940 overleed, hij liet een vrouw met vijf kinderen na.

 

 

Foto hier boven ; het graf van Jan  op de r.k begraafplaats Marcellinus en Petrus  te Oud-Geleen,

 
 
 

 
Bij de brug (Stein-Meers) staat dit monument ter nagedachtenis aan kapelaan J.W.Berix, geboren op 12 april 1907 te Elsloo. (foto boven)

 Hij was kapelaan te Heerlen, en overleed 13 maart 1945, in het concentratiekamp te Bergen - Belsen.(D)  

Ook staan er de namen van burger - militaireslachtoffers, waaronder ook de naam van Jan Buskens.

                                                                        (foto onder)

                                                                                                                                          © bidprentjesbank